Inspiratie om in beweging te komen!?

Herken je de situatie dat er vooral gesproken wordt over de noodzaak om in beweging te komen, maar de beweging blijft uit. Er zijn vaak veel verklaringen, maar juist dat is weer een teken van vooral denken boven doen, leren en verbeteren.

Hoe creëer je de randvoorwaarden voor: ”Safe enough to try”?

Van denken in onmogelijkheden naar denken in mogelijkheden. Wat is een gecontroleerde eerste stap met beperking van mogelijke risico’s en een groot leervermogen.

Dit is vooral mindset, het eiland dat in de vorige blog al naar voren kwam:

https://amigos.nu/2024/01/19/omgaan-met-gevoelens-door-veranderingen/

In deze blog zijn we op het eiland inspiration. Inspiratie om in beweging te komen.

Een vaak aangehaalde metafoor voor in beweging komen is: “het verlangen naar de zee”. Wat maakt dat je van het eiland af wil of zoals wij het zeggen: “wil vertrekken uit de veilige haven”. Er zijn maar weinig mensen geneigd te vertrekken uit de veilige haven als het niet duidelijk is waar de reis naar toe gaat en waarom ze mee op reis zouden moeten. Misschien ken je het volgende citaat:

“Als je een schip wilt bouwen, beveel mensen dan niet om hout te verzamelen en ken ze geen taken toe, maar leer ze verlangen naar de eindeloze immensheid van de zee. [Antoine de Saint-Exepery]”

Het verlangen moet groot genoeg zijn. Dit kan vanuit een “brandend platform”, een “lonkend perspectief”, of beide. Het verlangen moet gaan leven en dat kan door een inspirerend veranderverhaal. We genieten meer van een goed verhaal dan van saaie presentaties omdat het niet alleen de taalverwerking in onze hersenen activeert, maar ook delen die betrokken zijn bij het ervaren van gebeurtenissen. Het vertellen van verhalen activeert delen van onze hersenen, waardoor luisteraars het verhaal op een dieper niveau kunnen ervaren en relateren aan hun eigen ervaringen. Dit proces van relateren aan persoonlijke ervaringen helpt bij het creëren van een emotionele connectie en maakt storytelling een krachtig middel om mensen te verbinden en te motiveren om geïnspireerd in beweging te komen.

Wil jij ook mensen in beweging brengen en de veranderkracht in jezelf,  je team en je organisatie ontwikkelen? Dan kunnen wij, de vrienden van de verandering, jou helpen! Zet die eerste stap en neem hier contact met ons op.

Ontvang onze updates

Vul je e-mailadres in en ontvang 1x per maand een update in je mail met alle blogs die geplaatst zijn op onze site.