Aan het roer met AMIGOS: Navigeren naar wendbaarheid

Stel je organisatie voor als een imposant schip dat veilig in de haven ligt. De wateren zijn kalm en alles lijkt in orde. “Het gaat toch goed zo,” hoor je vaak. De kleine problemen die er zijn, zijn beheersbaar en bedreigen het voortbestaan van het schip niet op korte termijn. De ambitie om te innoveren en voorop te lopen in vernieuwing ontbreekt echter. De urgentie om de haven te verlaten wordt onvoldoende gevoeld.

 

Herkenning van de veilige haven

Herken je deze situatie? Veel organisaties bevinden zich in deze veilige haven, tevreden met de status quo en terughoudend om het onbekende tegemoet te treden. Terwijl het schip veilig in de haven ligt, blijft het potentieel voor groei en verbetering onbenut. Gelukkig zijn er ook bemanningsleden die de noodzaak voor de organisatie om wendbaarder te worden wel zien, de “vrienden van de verandering”. Als onderdeel van de “vrienden van de verandering” begrijp jij dat om op lange termijn te floreren, het schip de zee op moet en de onzekerheden van de open wateren moet omarmen.

 

Expeditie wendbaarheid

De start van de reis naar wendbaarheid begint met het AMIGOS model, jouw ideale reisbagage gevuld met visie, instrumenten, methoden, spelvormen en voorbeelden gebaseerd op praktijkervaring. Dit model biedt inspiratie, inzicht en structuur, waardoor je zelf de verandering kunt sturen.

 

AMIGOS model

Het AMIGOS model staat voor Agility, Mindset, Inspiration, Growth, Organization en Sustain. Deze zes eilanden vormen de basis van de AMIGOS aanpak en begeleiden jouw organisatie naar een zee van wendbaarheid.

Agility – Een wendbare werkwijze

Start bij het eiland Agility, waar je inzicht krijgt in de uitdagingen die jouw organisatie tegenkomt op haar reis naar wendbaarheid. Dit inzicht helpt je de route naar de andere eilanden te bepalen, met een focus op een wendbare denk- en werkwijze, continue verbetering en het leveren van klantwaarde.

Mindset – Een wendbare cultuur

Op dit eiland ontdek je hoe je een wendbare mindset en cultuur kunt ontwikkelen aan boord van het schip. Dit is met name cruciaal wanneer de huidige cultuur de organisatie belemmert om wendbaarder te worden. Wanneer oude denkwijzen, gewoonten en opvattingen in de weg staan, en zowel de organisatie als haar bemanning moeite hebben om flexibel en avontuurlijk te zijn, biedt dit eiland een ideale plek om aan te meren. Hier vind je diverse hulpmiddelen om cultuur, mindset en gedrag te transformeren.

Inspiration – Het verlangen naar wendbaarheid

Als jouw organisatie moeite heeft om de veilige haven te verlaten, biedt het eiland Inspiration helderheid over de bestemming en waarom de reis noodzakelijk is. Hier vind je middelen om een inspirerend veranderverhaal te creëren, wat een gevoel van urgentie en een aantrekkelijke bestemming geeft.

Growth – Een wendbare bemanning

Een essentieel kenmerk van een wendbare organisatie is het creëren van een omgeving die groei, ontwikkeling, vrijheid, creativiteit en werkplezier van de bemanning bevordert. In deze omgeving worden de kennis en vaardigheden van mensen erkend als de belangrijkste bron voor het leveren van waarde aan klanten. Op dit eiland staat een wendbare bemanning die voortdurend leert centraal. Als jouw organisatie moeite heeft om de bemanning te behouden, tevreden te stellen en continu te laten groeien en leren, dan vind je op dit eiland waardevolle hulpmiddelen.

Organization – Een wendbare structuur

Om wendbaar te zijn, heb je een eenvoudige organisatiestructuur en een wendbare besturing nodig. Worstelt jouw organisatie met logheid en traagheid door interne complexiteit en bureaucratie? Zet dan hier voet aan wal en ontdek hoe je jouw organisatie kunt transformeren van een logge tanker die moeilijk van koers verandert, naar een licht en wendbaar schip. Op dit eiland vind je principes voor het ontwerpen van wendbare organisatiestructuren en lichte vormen van besturing, gericht op zelforganiserende teams.

Sustain – Blijvend wendbaar zijn

Al deze veranderingen zijn alleen waardevol als ze blijvend zijn. Je wilt voorkomen dat de organisatie terugvalt in oude patronen en werkwijzen zodra er druk op komt te staan. Het doel is een wendbare organisatie die op eigen kracht continu kan verbeteren, leren en ontdekken. Amigo’s, de vrienden van de verandering, spelen een centrale rol bij duurzame verandering. Op dit eiland leer je hoe je Amigo’s kunt creëren, inspireren, trainen en coachen.

 

De zee van wendbaarheid

Je hebt de zee van wendbaarheid bereikt en bent klaar voor een eindeloze reis van aanpassing en groei. Met een wendbare structuur en een bemanning die verandering omarmt, is jouw organisatie voorbereid op wat er ook komt. Welke eilanden ga je verkennen tijdens je volgende reis?

 

Meer informatie over de eilanden vind je in de reeks blogs die gaat volgen.

 

Binnenkort volgt ook meer informatie over ons boek: ”Expeditie wendbaarheid” waarin je een ontdekkingsreis langs de eilanden van het amigos model kunt maken op weg naar wendbaarheid.

Ontvang onze updates

Vul je e-mailadres in en ontvang 1x per maand een update in je mail met alle blogs die geplaatst zijn op onze site.